Izrael 2015 - par dotazu k doprave a jine
Jak moc predem to chce byt na letisti?
A smer zpatky - ten samy dotaz.
Plus dotaz pro ridice: jeli jste autem z Tel Avivu na Ben Gurion? Jak dlouho to trvalo? Odlet mame tusim v 11.
Mám vícenásobnou zkušenost a z Tel-Avivu to chce být alespoň 3 hodiny předem a bylo to jednou i docela na knap. Nevím jak takhle ráno, možná to půjde svížněji. Buďte připraveni ,že vás možná rozeberou na prvočinitele a spoustu otázek.
Začnu od konce, jeli jsme z Nes Ziona (kousek za Tel Avivem) a na letiště to bylo tak 20 min. S odbavením jsme měli štěstí, měli jsme s sebou male dítě a všichni na nás byli v obou směrech milí a šlo to jako pomásle. Hodinu dopředu nám stačilo. Ale v tomhle případě bych řekla better safe than sorry
Diky za info
Dalsi dotaz: zrejme mi nestihznou navysit limit na kreditce, ktery je aktualne 3000 CZK. Mam hafo debitek.
Pujcej mi vubec v pujjcovne auto? :-/
A: kdyz si auto dopredu zamluvim a zaplatim, mam jistotu, ze auto z tyhle tridy (mini) bude na miste pro me pripravene?
ahoj, můžu se zeptat kdy letíte? My letíme s kamarádkou příští pátek 27.11. - 30.11. rády bychom se třeba k někomu přidali, složily se na auto apod.
Tak to mam potvrzene - kna kreditce mi kvuli zmene prace nenavysi. Prosim nejake rady, jak postupovat?
To je přeci nesmysl. Pokud dostanu vyšší třídu než jsem si rezervoval, tak je to za cenu rezervované třídy. I můj případ v Izraeli a všude jinde. Izraelci jsou sice hrozný židi , natáhnou vás kde můžou, ale tohle je už moc.
Šekely tady asi neseženeš. Peníze si vem jaký chceš a vyměň kde chceš, je jedno jestli USD, EUR, GBP. Na letišti bývá jako všude kurz horší tak třeba ne hned všechno tam. Zjisti si kurz mezi tvou měnou a šekelem a u směnárny to porovnej. Zeptej se vždy kolik ti za to dají než vyměníš! Parkování na prd, počítej 30 šekelů.
Jinak to moc řešíš..Je to normální země kde vše funguje
Pokud není daná kategorie dostupná, tak ti dají upgrade. Někdy zkouší finty s připlácením, ale stačí se nedat a je to samozřejmě zdarma.
Co se týče kreditky, tak by měl jít navýšit limit přednabitím karty. Pošleš si na ní peníze předem a o to se limit zvětší. Ne každá karta to umožňuje, ale to se zeptej v bance.
Stejně nechápu, že máš tak málo. Běžně je už 20000 i ke studentskému účtu.
Šekely sezenes v Politickych veznu u komunistu ve smenarne, sezenou Ti jakoukoliv menu. Klidne bych se ptala i ve smenarnach v Jindrissky,tam maji take spoustu men, dale v ulici Široka.
Dale, pokud letis s wizz, tak pohovor je az na letisti v Tlv, dve otazky, kde budes bydlet a kam se chystas - apod. Znudeny zidovky, moc je to nezajima. V Jeruzaleme u Arabu na trhu kurs ve smenarne ok. Jezdeni autem v Jeruzaleme - musis byt trpelivy a dobry ridic, troubeni, prejizdeni z pruhu do pruhu, uzavirani hlavnich tahu kvuli bezpecnosti, blby parkovani, strach o auto. Meli jsme za oknem ceskou vlajecku.
Dekuji vsem za uzitecne rady a pomoc.
A Petrovi76 za kvalitni naprofilovani meho kamarada - jsi holt svetaznaly borec, palec hore!
Zitra uvidm, zda se mi podarilo navysit si limit na kreditce z vlastnich zdroju, pokud ano, tak tento problem vyresen.
Navigaci dle vasich rad mam Here v mobilu (₊ 2 zalozni baterky do nej, at prezije cely den), zitra frcim pro ceskou vlajku za okynko , zbyva zajistit pojisteni, sehnat drzak na navigaci a muzem pomalu vyrazit
V centru Jeruzaléma je velké Park & Ride parkoviště v místě bývalé železniční stanice. Odtamtud pak jezdí každých 20 minut zdarma mikrobusy až k branám Starého města.
Parkovné 17 NIS.
Příjezd k parkovišti je na sloupech veřejného osvětlení značen takto:
Díky Petře za radu
Jen tohle asi úplně nevyužijeme. V Jeruzalémě budeme 2 dny bez auta, poběháme památky, poslední večer půjčujeme auto, někde přes noc zaparkujeme a ráno mizíme k Mrtvému moři. A parkování by nám mohli poradit přímo v hotelu, že jo. Tak já tam jdu napsat a do Haify taky.
Ahojte,
ve vlaknu o Maroku a pujceni auta bylo nekolikrat zmineno externi pojisteni auta, napr. ps://www.worldwideinsure.com/
K cemu to je dobre?
Kdyz na strankach https://www.worldwideinsure.com/ rozkliknu detail k Car Hire Excess Insurance, tak se jedna o CDR a popisek plus minus sedi s https://www.budget.co.il/en/rental_isra ... ns_rental/
Rada bych se pojistila pro pripad, ze nekoho naborim ja/nekdo nabori me. Pojisteni zodpovednosti mam zaplacene v ramci urazovky, nicmene predpokladam, ze na toto se vztahovat nebude.
Tak zatim bez odpovedi, skoda.
Trochu jsem patrala a nasla jsem i Direct pojistovny u cestovniho pojisteni Pojisteni zapujceneho vozidla, kde nabizi uhradit pripadnou spoluucast v pripade, ze by se s autem neco stalo.
Mate nekdo zkusenost?
Da se pojistit odpovednost pri rizeni, tedy pripad, kdy nekoho naborim ja?
Pojisteni odpovednosti jako takove v ramci cestovniho pojisteni rizeni auta nezahrnuje.
Já jsem https://www.worldwideinsure.com/ použil v září v Itálii a cena super za full cover pro dva řidiče. Otázka je, jak by to bylo s případnou pojistnou událostí, s tím naštěstí zkušenost nemám, takže nemůžu sloužit.
Už mám zajištěné DVW a nulovou poluúčast od Directu.¨
Bohužel jsem stále nenašla odpověď na otázku, jakým způsobem externě zařídit Liability Insurance, půjčovna ho v rámci zapůjčení auta nenabízí a Direct taky ne.
Tedy otázka půl dne před odletem zní: KDE pořídit pojištění odpovědnosti při řízení motorového vozidla na 4 dny? Fakt se mi nechce věřit, že to tu nikdo neřešil... Pokud to zajišťuje https://www.worldwideinsure.com/, nejsem schopná to tam najít, můžete mě PROSÍM navést? Díky.
Kašlu na to - na rentalcars jsem to samé auto u té samé půjčovny našla a mají tam napsáno, že pojištění odpovědnosti je součástí. Takže beru přes ně a tímto s tématem půjčení auta končím, fakt už na to nemám.
Já vždy bral pres rentalcars ale v loni sem presedlal na holidayautos prave kvůli pojištění.. Zkus na to mrknout
Při čtení obecného slova "pojištění" už mi začíná cukat v oku, takže nikam nic už hledat nejdu a budu doufat, že se nic nepo... A příště jezdíme vlakama a busama.
Tak se toho tolik neboj, my meli auto na Ben Gurionovi, projeli jsme cely Izrael, v Eilatu jsme auto vraceli, v Aquabe jsme brali dalsi, to vraceli v Amanu, znovu jsme brali auto v Jeruzaleme a vraceli na letisti. Bylo to hodne narocny, my neumime anglicky skoro vubec, vse jsem domlouvala pres rustinu, ale dali jsme to. V Jeruzaleme do nas narazilo auto, ale nikdo to nechtel resit, protoze tam nic neni nehoda, auta tam vypadaji to uvidis, tam porad vsichni troubi a bouraji...Je to proste jiny kraj... Ale pujcovna zase nechce tolik penez. Ja uz to resim radeji kompletni pojistkou od pujcovny. Vlakem se asi po Izraeli moc neprojedes....
Ahoj, máte někdo zkušenost s odbavením velkého zavazadla při odletu z Ben Gurion s Wizzair do EU, na jaký terminál se dostavit ? Máme jedno velké zavazadlo, kde je baggage drop ? Stačí dojet taxikem na Terminal 1 a pak nás shuttle busem převezou na T3 ? Neptal bych se jak jelito :D ale budeme mít jen cca 4h dostat se z SdeDov na BenGurion a nechci tam běhat jak splašená slepica...
Díky Nemenuj
Na stránkách letiště píší:
Terminal: 3
Once security check, check- in and passport control procedures are completed in terminal 1,
transportation will be provided to transfer the passengers to the Duty Free and departure gates
area in terminal 3.
co si pamatam z minulych rokov, na letisku stale vraveli ze kto ma iba prirucnu batozinu moze ist rovno na terminal 3. S check-in batozinou na Terminal 1, co je tusim terminal pre domestic flights. A ano, potom je shuttle bus na terminal 3.